Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

[DOWNLOAD] "Arbetets HerravÀlde" by Andrew Carnegie # eBook PDF Kindle ePub Free

Arbetets HerravÀlde

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: Arbetets HerravĂ€lde
  • Author : Andrew Carnegie
  • Release Date : January 29, 2009
  • Genre: Social Science,Books,Nonfiction,Politics & Current Events,
  • Pages : * pages
  • Size : 644 KB

Description

Erfarenheter frĂ„n en lĂ„ng affĂ€rsbana Det Ă€r bra att unga mĂ€n fĂ„ börja frĂ„n början och utföra de mest underordnade sysslor. MĂ„nga af Pittsburgs framstĂ„ende affĂ€rsmĂ€n erhöllo ett mycket ansvarsfullt kall just pĂ„ sjĂ€lfva tröskeln till sin bana. De fingo sig kvasten anförtrodd och anvĂ€nde de första timmarna af sitt affĂ€rslif med att sopa rent kontoret. Nu mĂ€rker jag att vi ha sĂ€rskilda vaktmĂ€stare och stĂ€derskor för kontoren, och vĂ„ra unga mĂ€n gĂ„ olyckligtvis miste om denna nyttiga gren af en yrkesuppfostran. Men om den ordinarie soparen hĂ€ndelsevis skulle vara borta en morgon, sĂ„ skall den gosse, som inom sig bĂ€r fröet till en blifvande chef, icke tveka att pröfva pĂ„ arbetet med kvasten.—HĂ€romdagen tillspordes en ung man af en öm mamma i Michigan, om han nĂ„gonsin sett en ung dam sĂ„ elegant och graciöst sopa golfvet med sitt slĂ€p som hennes Priscilla.


Nej, svarade han, det hade han aldrig. Modern kĂ€nde sig utomordentligt smickrad; men sĂ„ tillade han efter en kort tystnad: »Jag skulle hellre vilja se henne sopa golfvet med en kvast.»—Det skadar icke alls nykomlingen att, om sĂ„ behöfs, sopa affĂ€rslokalen. Jag har sjĂ€lf varit en sĂ„dan sopare och hvilka tror ni voro mina kamrater? David Mc Cargo, nuvarande öfverdirektören vid Alleghany Valley-jĂ€rnvĂ€gen, Robert Pitcairn, öfverdirektören vid PennsylvaniajĂ€rnvĂ€gen, och Mr. Moreland, stadsadvokaten.


Vi turade om, tvÄ hvarje morgon, med sopningen. Och nu minns jag att David var sÄ stolt öfver sitt rena, hvita skjortbröst och hÀngde en gammal sidenduk öfver det. Vi andra pojkar tyckte att han var vÀldigt förnÀm. Och det var han. Ingen af oss hade en sidenduk.


Under förutsĂ€ttning, att ni alla fĂ„tt nĂ„gon anstĂ€llning och kommit i gĂ„ng med ert arbete, lyder mitt rĂ„d till er: »Sikta högt!»—Jag ger icke ett öre för den unge man, som icke redan ser sig som blifvande delĂ€gare i eller chef för en framstĂ„ende affĂ€r. Haf stĂ€ndigt i edra tankar platsen som förste bokhĂ„llare, arbetsförman eller direktör i arbetsföretaget, huru omfattande det Ă€n mĂ„ vara. Hvar och en af eder skall sĂ€ga till sig sjĂ€lf: »Min plats Ă€r i toppen». Var kung i edra drömmar. SvĂ€r att nĂ„ denna stĂ€llning och att nĂ„ den med oflĂ€ckadt rykte. AflĂ€gg ingen annan ed, som kunde splittra er strĂ€fvan, med undantag af den mycket berömvĂ€rda att, nĂ€r ni blifvit delĂ€gare i affĂ€ren eller befordrad ett par gĂ„nger, ingĂ„ kompaniskap med den Ă€lskligaste af sitt kön—ett kompaniskap, pĂ„ hvilket vĂ„r nya bolagsordning icke har nĂ„gon tillĂ€mpning. DĂ€r Ă€r ansvarsskyldigheten obegrĂ€nsad.


Ebook Free Online "Arbetets HerravÀlde" PDF ePub Kindle